пятница, 12 сентября 2014 г.

Обов’язкові тонкощі етикету

Обов’язкові тонкощі звичайного етикету!
 
У нашому повсякденному житті переважна більшість звикла до трьох традиційних прийомів їжі: сніданок, обід та вечеря. Хоча, як розаовідає сайт irpin.today у деяких також популярністю користуються так звані ланч та підвечірок. Проте у діловому світі все зовсім інакше. Мало того, що сніданок починається близько 12, так ще й виявляється є більш і менш почесні прийоми. У чому з’явитися на прийом «келих вина із сиром», якою рукою брати серветку на «обіді-буфеті», коли піти і чи завжди потрібно слізно прощатися?

Основні види прийомів
Прийоми підрозділяють на більш почесні і менш почесні, денні та вечірні, прийоми з розсаджуванням за столом і без нього.
Найбільш почесними згідно з міжнародною практикою є «Сніданок» («Lunch») і «Обід» («Dinner»).
До прийомів з розсаджуванням відносяться: «Сніданок», «Обід» і «Вечеря» («Supper»).
Денні прийоми: «Келих вина» («Vin d’Honneur») або «келих шампанського» («Coupe de Champagne») і «Сніданок».
Пропонуємо розглянути кілька менш «офіційних» типів прийомі, котрі кожен може зреалізувати, наприклад, у себе на дачі.

11«КЕЛИХ ВИНА» АБО «КЕЛИХ ШАМПАНСЬКОГО»
Цей прийом починається о 12.00 і триває до 13 години. Подають, як правило, тільки шампанське, вина, соки. Не виключені також віскі та горілка, закуски не обов’язкові. Якщо закуски все ж таки подають, то це зазвичай маленькі тістечка, бутерброди, горішки. Під час прийому не сідають. Форма одягу — повсякденний костюм або сукня. Такий прийом зручний тим, що не вимагає складної підготовки і великих витрат часу на проведення.



«КОКТЕЙЛІ»
Починається між 17 і 18 годинами і триває дві години. На запрошенні зазвичай вказують час початку і закінчення прийому, наприклад: 17.00-19.00. На прийом типу «коктейль» можна прийти в будь-який час у зазначеному проміжку і піти в будь-який час до закінчення прийому. Зазвичай на коктейлі перебувають менш ніж півтори години.
koktejl-3Прибуття на прийом до самого початку і відхід у самому кінці — знак особливої поваги до господарів. Пізнє прибуття і ранній відхід (без поважних причин) розцінюють як демонстрацію неприязності.
Протягом усього прийому типу «коктейль» господар і господиня повинні стояти біля входу, зустрічаючи і проводжаючи гостей. Господиня також рекомендує прибулих гостей тим, з ким вони не знайомі.
Під час цього прийому за стіл не сідають. Офіціанти розносять гостям келихи з коктейлями. Іноді обладнують бар-буфет зі спиртними напоями.
На коктейльному столі немає ні тарілок, ні виделок, тільки дерев’яні або пластмасові палички. Іноді замість паличок використовують міні-виделки, якими беруть фрукти з коктейлю і канапки. Форма одягу — повсякденні костюм чи плаття.
ПРИЙОМ ТИПУ «ФУРШЕТ» («А ЛЯ ФУРШЕТ»)
Як і коктейль, відбувається в проміжку між 17.00 і 20.00 і триває дві години. Столи накривають скатертиною (відстань від скатертини до підлоги — 5-10 см). Оскільки на прийомі типу «фуршет» не сідають, стіл повинний бути трохи вищим, ніж звичайно. Посередині столу ставлять блюдо з холодною закускою, купи тарілок; чарки і келихи зазвичай викладають рядами чи трикутниками. У середині такого трикутника розміщують відповідну пляшку. Краї столу залишають вільними, щоб гості змогли поставити свої тарілки.
originalВідповідно до традиційного дипломатичного протоколу, «Фуршет» відрізняється від «коктейлю» тим, що під час фуршету подають більшу кількість закусок. У сучасній діловій практиці ця різниця стає все менш помітною. Фуршетні і коктейльні столи не поступаються один одному кількістю закусок.
На прийомі «фуршет» спершу подають різні холодні закуски, потім — запечену їжу (жульєни). Іноді — гарячі сосиски, маленькі котлети. І, звичайно, на фуршетні столи, на відміну від коктейльних, кладуть виделки, серветки.
Після гарячих закусок подають десерт: фрукти, желе, морозиво, а наприкінці прийому — каву, шампанське.
Гості на такому прийомі обслуговують себе самі: кладуть їжу на тарілки, які беруть зі столу і відходять, даючи можливість підійти до нього іншим гостям. Офіціанти тільки замінюють тарілки, приносять нові закуски, наливають напої і накладають морозиво.
На такому прийомі потрібно обов’язково привітатися з господарями, а піти можна не прощаючись.
Форма одягу — повсякденний костюм або сукня (якщо в запрошенні немає спеціальної вказівки).
  «ОБІД-БУФЕТ» («BUFFET-DINNER»)
Цей прийом називають також «буфетний обід» або «шведський стіл». «Обід-буфет» починається, як і обід, між 19.00 і 20.00. «Обід-буфет» зручний для влаштовувачів тим, що його організація і проведення менш складні, ніж прийому «обід».
shvedskij-stol-bufetНа стіл, накритий широкою скатертиною, ставлять різноманітні закуски, салати, холодні соуси, печиво, кондитерські вироби, прохолодні напої. Закусочні тарілки ставлять кипами. Чарки і келихи розміщують по краях столу рядами і трикутниками, ножі і виделки ставлять у декоративному посуді або розкладають візерунком на столі. На стіл також кладуть серветки і ставлять квіти з довгими стеблами у високих вазах.
Гість повинен, підійшовши до столу, покласти на свою тарілку ніж і виделку, узяти лівою рукою серветку і поставити на неї тарілку. Потім гість накладає на тарілку страви і, узявши правою рукою келих з яким-небудь напоєм, відходить від столу. Гості розсаджуються за маленькими столиками (зазвичай по 4-6 чоловік), на диванах, у кріслах — у тій самій кімнаті або в сусідніх приміщеннях. Іноді офіціанти допомагають гостям накладати їжу на тарілки і всідатися за маленькими столиками. Чоловік може на прохання своєї супутниці принести їй яку-небудь страву або напій з великого столу.
ЧАЙ
Починається між 17.00 і 20.00 і триває 1-1,5 години. Якщо запрошених багато, то накривають не один, а кілька столиків. Гостям подають маленькі, гарно оформлені бутерброди, пиріжки, печиво, здобні булочки, кекси, тістечка, торти. Іноді на стіл ставлять коробки з шоколадними цукерками, морозиво, вершки, лимон.
images12Чайний стіл звичайно накривають кольоровою скатертиною. Іноді на середину столу кладуть вузьку доріжку з витканих кольорових серветок. Тарілки з частуваннями ставлять на цю доріжку, а посуд для кожного гостя — на маленькі виткані серветки.
Перед кожним гостем на блюдці стоїть чашка. Ліворуч від чашки — маленька тарілочка і маленький ножик, яким намазують масло, мармелад тощо, на підсмажені скибочки хліба чи булки. Чайник зазвичай ставлять на стіл. Блюдце треба тримати в лівій руці, чашку підносити правою. Не варто просити другу чашку, якщо хтось ще не одержав першу. Розмішавши цукор, ложечку необхідно вийняти з чашки і покласти на блюдце.
Англійці п’ють традиційний «чай о п’ятій» («Fife o’clock tea») тільки з молоком (індійський чай) чи з лимоном (китайський). Інші частування гостю, запрошеному на «файв-о-клок», не пропонують.
Форма одягу — повсякденний костюм або сукня.
74526582_3996158_0_5463f_3b3fb5c4_origКАВА
Це прийом дещо відрізняється від прийому «Чай». Він починається не пізніше, ніж о 19.00 і до того ж на цьому прийомі іноді подають гарячі закуски і салат. Салати заведено подавати в келихах або креманках (скляний посуд на ніжках). Також подають соки, мінеральну воду. Склянки для мінеральної води ставлять не біля кожного гостя, а групами в одному чи декількох місцях. 


Бранч-в-Зимнем-саду«БРАНЧ»
Влаштовують зазвичай у вихідні дні, між сніданком і ленчем. Бізнесмени часто запрошують на нього своїх друзів з родинами.
Подавати рекомендовано різноманітні страви з яєць, бекон, тушковане м’ясо, сосиски, рибу, тушковані томати тощо. З напоїв — каву, чай, різні прохолодні напої, іноді вино.


provedenie-otlichnogo-barbekyu

ШАШЛИК (БАРБЕКЮ)
Проводять на свіжому повітрі. Способи приготування м’яса на відкритому вогні у різних країнах мають свою специфіку.
Поки готується м’ясо, гостям пропонують напої: пиво, вино, кока-колу, мінеральну воду тощо, а також солоне печиво, горішки, сирі овочі зі сметанними або гірчичними соусами. До м’яса подають відварені або печені овочі. Ідеальний варіант десерту — свіжі фрукти.
Форма одягу — найпростіша.



«КЕЛИХ ВИНА ІЗ СИРОМ» (CHEESE AND WINE РАРТУ)
02Цей вид прийому гарний, з одного боку, простотою і дешевизною його організації, а з іншого – тим, що господарі можуть пофантазувати, вибираючи різні вина і сири. До того ж, обговорення смакових якостей різних сирів і вин допомагає незнайомим гостям зав’язати жваву бесіду.
Крім сиру, можна запропонувати ще які-небудь страви, але головною все-таки повинний залишитись сир. Слід класти великі шматки сиру і до кожного подавати свій ніж. У меню можуть входити різні хлібці (поруч з ними ставлять масло), паштети, фаршировані яйця, фрукти.
Прийом «Келих вина із сиром» проводиться на зразок фуршету. Чим більше сортів сиру буде подано, тим краще. Якщо сир — єдина закусочна страва, то його подають з розрахунку 200 г на людину.
Джерело 

Комментариев нет:

Отправить комментарий