четверг, 27 октября 2016 г.

10 унікальних озер, річок та водоспадів України

10 унікальних озер, річок та водоспадів України

sluch40-t
Якщо Ви збираєтесь у подорож, то вам найчастіше хочеться відшукати незвідані місця в Україні.

Такі місця, яких ще не торкнулася цивілізація. Приємно, що наша Україна ще може похвалитися унікальними водоймами , тому давайте помандруємо.

Невідомі та відомі чарівні водойми України ТОП 10 

1. Буцький каньйон
Де знаходиться: біля села Буки, Маньківський район, Черкаська область.
Буцький каньйон Черкаської області не даремно називають одним з найкрасивіших місць Центральної України. Його кам’яні береги, віком не менш ніж у 2 млн. років, дійсно вражають. Вони нависають над стрімкою річкою Гірський Тікич. Це місце вже давно облюбували альпіністи. Звивистий і довгий Буцький каньйон починається біля двометрового перекату колишньої греблі ГЕС, в народі іменують його водоспадом Вир. Тут можна побачити мальовничі руїни, що залишилися від старого водяного млина, який побудували у 19 столітті. Милуватися околицями каньйону можна біля самої води, влаштувавши пікнік або залишившись тут з наметом на нічліг.
bukskiy-kanon
2. Оконські джерела
Де: Волинська область, Маневицький район.
Майже в центрі озера Окніще розташовані два потужних джерела карстових вод. Вода виходить з-під землі зі значним тиском, утворюючи на поверхні озера два куполоподібних фонтани. Температура води цілий рік однакова – майже 9 ° С, тому навіть у сувору зиму озеро не замерзає. Особливістю води є те, що вона не піддається газуванню. З часом джерела утворили невелике озеро глибиною 3 м і площею 0,5 га.
001jj1si
3. Річка Случ.
Одна з найкрасивіших річок в Україні. І одночасно одна з самих маловідомих. Береги річки Случ часто порівнюють зі Швейцарією. Навіть існує Надслучанській регіональний ландшафтний парк, який так і називається «Надслучаньска Швейцарія». Але, на наш погляд найбільш красиві місця в басейні річки Случ, знаходяться у Баранівському районі Житомирської області.  Колись у Случі було дуже багато налима. Та зараз вже майже нема. А от головня, або по місцевому – климчука, в Случі є багато і по сьогоднішній день.
sluch899
4.Озеро Синевир (Карпати)
Синевир – озеро чудової, невимовної краси, оповите смарагдовими лісами й засніженими вершинами Карпатських вершин. Тут краса природи збереглася практично в первозданному вигляді. Карпати – це земля міфів і легенд, тому й біля озера Синевир є своя історія.
synevyr-1
Легенда свідчить, що колись жив багатий князь, у якого була прекрасна блакитноока дочка Синь, що покохала простого пастуха на ім’я Вир. Пара зустрічалася таємно, але як би не ховали закохані свої почуття, батько дівчини про них все одно дізнався і наказав убити коханого доньки. Люди графа почекали момент і скинули на нього камінь зі скелі. Дізнавшись про це, Синь прибігла до того місця, обняла камінь і заплакала. Її сльози стали озером Синевир, вода в якому така ж чиста, як і очі Синь. Зараз на березі озера встановлені вирізані з дерева фігури Сині і Вира.
5. Манявський водоспад
Де: Івано-Франківська область, Богородчанський район.
Манявський водоспад – це один з найвищих водоспадів української частини Карпат. Вода річки Манявка струмує каскадами відразу з трьох водоспадів, разом вони досягають висоти близько 18 метрів. На вершині водоспаду є кілька невеликих уступів (1,5-2 м), які нагадують зручні ванни.
Біля підніжжя Манявського водоспаду розташоване невеличке чудове озерце.
vodospadfyffc
6. Чорне озеро
Де: Кіровоградська область, Знам’янський район.
Озеро оточене болотом “Чорний ліс”, разом з яким є гідрологічним пам’ятником природи України. Його глибина досі точно не встановлена ​​- існує версія про подвійне дно, перше з яких утворено гілками і опалим листям. Що цікаво, рослинність навколо характерна для Полісся, але не для регіону, де зустрічається лісостеп і степ.
ozeroo907c
7. Мигія
Де: Миколаївська область, Первомайський район.
Майже протягом 40 км Південний Буг тече по Миколаївській області у крутих кам’янистих берегах, утворюючи вузьку каньйоноподібну долину з величними гранітними скелями, порожнистим руслом, водоспадами та островами. Гранітно-степове Побужжя – це справжня гірська країна серед Українського степу.
Пороги Південного Бугу стали Меккою водних туристів. В урочищі Протич розташована одна з найкращих в Європі природних трас водного слалому.
migeyakikhf
8. Деснянська Оболонь

Деснянська Оболонь – унікальний заповідний об’єкт із більш як трьома десятками річок. Мереживо заплав та стариць мальовничим узором проходить через територію Чернігівської і північно-східну частину Сумської областей. Це Деснянська гідрологічна система. Десна, розливаючись, утворює вже свої більші та дрібніші притоки. Звивисте русло Десни, яке подекуди розширюється до 450 метрів, у найглибших місцях сягає 17 метрів. Річки Деснянської Оболоні справді унікальні: із мальовничими берегами, чистими озерами, струмками та очеретяними болотами; надзвичайно багаті на рибу. Кожна із них по-своєму гарна. Найбільша притока Десни – Сейм. Річка пропливає не лише Україною, а й Росією. Красу саме цієї річки Олександр Довженко описав у своїй «Зачарованій Десні». Дивовижна природа довкола просто зачаровує. Один берег Сейму більш пологий, інший – високий обрив, який створює відчуття, що ви знаходитесь десь у горах. Кришталева, майже прозора вода так і манить скупатись у річці. Тут водиться аж 22 різних види риб. Плавають лящі, соми, щуки і раки. А по заплавних луках бродять сірі довгоногі чаплі.
M
9. Біле озеро
Де знаходиться: село Рудка, Володимирецький район, Рівненська область.
Озеро карстового походження з чистою і прозорою водою. Дно переважно піщане. З висоти пташиного польоту здається, що ця водойма дійсного білого кольору. Біле озеро має цілющі властивості, його ще називають «озером молодості». Все це через високий вміст гліцерину, вода тут навіть на дотик м’яка.
beloe-ozero
10. Шолохівський (Токівський) каскадний водоспад
Де знаходиться: село Токівське, Апостолівський р-н, Дніпропетровська область.
0cfakepath11669019

Шолоховський водоспад у народі відомий під назвою «Червоне каміння». Місцевість так назвали, бо тут багато граніту червоного кольору. Примітно те, що цей граніт можна зустріти по всій Дніпропетровській області – в архітектурних елементах або монументальних будовах. Сам по собі Шолоховський водоспад невеликий, довжина – близько 14 м з перепадами від декількох сантиметрів до декількох метрів. Водоспад починається від притоки річки Базавлук. Цей каскадний водоспад виник у мезозойську еру. Уявляєте, він був свідком зародження людської цивілізації.

Невідомі водойми України: 10 унікальних озер, річок, водоспадів, та іншого

Джерело http://baranivka.net/?p=870

Комментариев нет:

Отправить комментарий