понедельник, 27 апреля 2015 г.

Як зібрати максимальний урожай помідорів?

Як зібрати непоганий врожай помідорів?

pomidor

Десять секретів гарного врожаю помідорів від сайту http://baranivka.net

Для початку коротка цікава інформація про помідори.

У дикому вигляді цей томат росте на Галапагоських островах, в Пе¬ру, Еквадорі, на півночі Чилі. Стародавні ацтеки “одомашнили” рослина за сотні років до відкриття його Колумбом. Коли і хто привіз цей овоч на європейський континент, – невідомо, але перше європейське ім’я Роmi d’oro дали йому італійці, що значить “золоте яблуко”. Більш романтичні французи називали його “любовним яблуком” – Роmme d’amoure, а у себе на батьківщині він відомий як “томатль”.
Але уродженець тропічної Америки іноді буває досить примхливим і в наших умовах не завжди встигає дозрівати до початку осінніх заморозків. Як же змусити норовливий теплолюбний овоч раніше почервоніти?
pomidor2
Як зібрати максимальний урожай помідорів 10 порад.
1. Насіння.
Починати треба з насіння. Перед посівом насіння занурюють в 1% -ий розчин кухонної солі (10 г солі на 1 л води), а потім промивають чистою водою.
Висівають тільки те насіння яке осіло на дно!!!
Гарні результати дає поєднання обробки мікроелементами із загартовуванням: набрякле вологе насіння витримують 10 днів за змінною температурою. В день насіння тримають в приміщенні при кімнатній температурі, а на ніч переносять на лід або закопують у сніг. Загартувати їх можна і швидше: намочити і витримати при температурі 22-25 ° С до повного набухання, а потім дві-три доби – у холодильнику при мінус 1-3 ° С.
2. Розсада.
Щоб прискорити дозрівання плодів томата, потрібно виростити здорову, загартовану, добреоблистовану розсаду. Тому так важливо строго дотримуватись певного температурного, водно-повітряного, світлового і харчового режиму вирощування розсади. Найбільш міцна розсада, яка дає ранній урожай, виходить, якщо після посіву і до появи сходів підтримують температуру в межах 20-22 С. З появою сходів її знижують до 8-10 ° С на 3-5 днів. За температури зовнішнього повітря вище 10 ° С сходи в день відкривають.
Особливо небажано, щоб висока температура (тепло) трималось у розсаднику (будь то парник або плівкова теплиця) вночі, це призводить до витягування розсади !!!
Потім температуру підвищують до 10-16 ° С і тримають на такому рівні до тих пір, поки сіянці не будуть готові до пікіровки.



3. Пікіровка.
Пікірують томати у фазі появи першого справжнього листка. Після пікіровки температуру знову підвищують до 22-25 ° С на 3-4 дні, потім знижують до 16-18 ° С.
4. Загартовування
За десять днів до висадки рослини відкривають, залишаючи відкритими і на ніч (якщо не передбачаються заморозки). Загартовування проводять поступово, спочатку відкривають укриття в самий теплий час доби на 3-4 години, а потім поступово період збільшують – з ранку і до вечора.
5. Полив.
Поливають розсаду в парниках не часто (2-4 рази), але рясно.
Краще це робити вранці, щоб до ночі укриття провітрилось, і повітря в них було менш вологе. При частих поливах рослини зазвичай переростають !!!
6. Підживлення.
Через 10-12 днів після пікіровки, коли молоді помідори рушать в зростання, починають підгодовувати розсаду. При вирощувані непікірованної розсади першу підгодівлю проводять у фазі двох справжніх листків. Наступна підгодівля – через 8-10 днів. Підгодовують розсаду не більше 2-3 разів. Першу підгодівлю краще робити збродженим курячим гнітом (1:15) або коров’яком (1: 8).
7. Освітлення.
Томати добре відгукуються на інтенсивність освітлення. При слабкій освітленості розвиток рослин сповільнюється, перше суцвіття розвивається із запізненням і з’являється тільки над 11-13-му листком. При гарній освітленості – над 7-9-м листком і на 25-30 днів раніше. У ранньовесняний період, коли довжина дня не перевищує 12-13 годин, в стаціонарних теплицях практикують додаткове освітлення електричними лампами. У тимчасових плівкових укриттях влаштувати додаткове освітлення складно, тому необхідно суворо дотримуватися густоту стояння рослин. Оптимальна площа живлення для томатів 7×7см.
8. Зростання.
Щоб розсада не витягується, рекомендують видаляти два нижніх листа. При цьому на деякий час зростання її у висоту уповільнюються і відповідно збільшується маса кореневої системи.
Томати сильно гілкуються, з кожної нирки, розташованої в пазусі листа на головному стеблі, виростає бічний пагін – пасинок. Чим більше пагонів на рослині, тим повільніше з’являються та дозрівають плоди. Тому для прискорення дозрівання плодів застосовують пасинкування – видалення бічних пагонів. Рослина формують в один, два або три стебла. Пасинки довжиною 2-3 см потрібно видаляти систематично, зрізуючи їх секатором або ножем і залишаючи пеньок завдовжки 1 см, щоб не з’являвся новий пагін.
Прискорює дозрівання плодів і прищипування верхівок у пагонів. Це обмежує ріст рослини, а значить, прискорює формування і дозрівання плодів, що зав’язалися. Прищипують верхівку над другою, третьою або четвертою кистю. Цей прийом залежить від погодних умов: чим вони гірші, тим раніше його необхідно провести. Одночасно з прищипуванням видаляють всі квіткові кисті, які не встигнуть сформуватись. Прищипувати високорослі сорти необхідно не пізніше 1 серпня, низькорослі – 15-20 серпня.
9 . Дозрівання.
Сформовані плоди швидше дозрівають, якщо вони освітлюються сонцем. Для цього під кисть помідора підставляють дерев’яну рогатку, видаляють сухе і пожовкле листя.
Щоб прискорити дозрівання помідорів, необхідно обмежити надходження вологи та корисних речовин. З цією метою в стеблах проробляють наскрізний поздовжній розріз завдовжки 5-6 см на висоті 15 см від ґрунту. У розріз вставляють шибку товщиною 0,5 см, шириною 2 см і повертають так, щоб стінки розрізу розсунулися. Зменшити харчування помідорів можна і підсмикуванням коренів: рослину обхвачують обома руками і злегка підтягують вгору. Цей прийом бажано проводити в період, коли на рослині вже сформувалася достатня кількість плодів, оскільки передчасне обмеження харчування призводить до появи дрібних помідорів, які не закінчили свій ріст.
10. Збір врожаю.
Важливо пам’ятати, що знімати помідори восени з куща необхідно, поки нічна температура не опустилася нижче 8 ° С. Помідори, які перенесли більш низьку температуру, при дозріванні швидко загнивають. Зняття бурих або навіть молочної стиглості плодів прискорює дозрівання. Дозрівання знятих плодів проводять в добре провітрюваному приміщенні при температурі 20-25 ° С (температура не повинна опускатися ні¬же 10 ° С). Плоди сортують за ступенем стиглості, розміром і закладають у ящики, в два шари плодоніжками догори. Плоди можна зберігати до двох місяців. На дно ящиків насипають дрібну стружку (шар 1,5 см). Проміжки між плодами також засипають стружкою і зберігають при температурі 10-12 ° С. У ящики з недозрілими томатами обов’язково кладуть кілька стиглих помідорів, вони сприяють дозріванню зелених.
Додатково – секрети дозрівання.
Що ж змушує “зелених диваків” червоніти? Післяуборочне дозрівання плодів відомо з глибокої давнини. В Японії, наприклад, хурму для дозрівання вкладали в бочки з-під рисової горілки і якийсь час витримували. Відкриттю “фактора дозрівання” послужив той факт, що при освітленні вулиць газовими ліхтарями листя, на які падало світло, передчасно жовтіли і опадали. Вивчивши інгредієнти газу, вчені прийшли до висновку: прискорення дозрівання і старіння рослинного організму обумовлено дією етилену (саме цей газ виділяють стиглі томати). Проникаючи в зелені плоди, він прискорює їх дозрівання.
На жаль (а може бути, і на щастя), немає універсальної таблетки, “згодувавши” яку рослині, можна було б забути про багато проблем, пов’язаних з вирощуванням помідорів. Але якщо є терпіння і завзятість, помноживши їх на знання, Ви отримаєте бажаний результат.

Джерело 

Комментариев нет:

Отправить комментарий